Glutation - wzór
Glutation

Wzór sumaryczny Glutationu - C10H17N3O6S

Oczywiście obrazek z Wikipedii - bardzo ładny, ale powiedzmy sobie szczerze
- W przeciwieństwie do witaminy C o której wszyscy coś tam wiedzą
O Glutationie wiemy niewiele.

Nasze zadanie - Opowiedzieć Ci o Glutationie
takim "normalnym" i o jego super nowoczesnej formie - Liposomalnym Glutationie Altrient GSH.

Najpierw Glutation w Wikipedii.
"Glutation (łac. Glutathionum) – organiczny związek chemiczny, tripeptyd o właściwościach przeciwutleniających, zbudowany z reszt aminokwasowych kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny. Występuje we wszystkich organizmach roślinnych i zwierzęcych. Glutation poza organizmem jest nietrwały. Glutation jest najbardziej rozpowszechnionym i najobfitszym tiolem wewnątrzkomórkowym (składnikiem zawierającym siarkę) występującym w komórkach ssaków oraz drobnocząsteczkowym tripeptydem budującym żywe komórki.

Właściwości Glutationu.
Glutation ma właściwości przeciwutleniające, które przejawiają się w odtwarzaniu grup tiolowych −SH w białkach, w których uległy one utlenieniu do grup sulfonowych −SO3H lub wiązań disiarczkowych −S−S−. Dzięki odwracalnej reakcji odrywania lub przyłączania elektronów, glutation działa w ustroju jako układ oksydo-redukcyjny chroniący grupy –SH białek przed utlenieniem. Glutation bierze też udział w procesie oddychania i jest koenzymem niektórych enzymów oksydo-redukcyjnych. W formie zredukowanej glutation, dzięki wolnej grupie tiolowej, służy do redukcji nadtlenków (np. nadtlenku wodoru). Wyłapuje reaktywne czynniki elektrofilowe, ochraniając komórki przed uszkodzeniem ze strony toksyn.

Biosynteza glutationu.
Zredukowany glutation jest wytwarzany w każdej komórce organizmu. Jego synteza następuje w dwóch etapach. Oba z nich są zależne od adenozynotrójfosforanu:
najpierw kwas L-glutaminowy i L-cysteina są przekształcane przez enzym syntetazę γ-glutamylocysteinową w γ-glutamylocysteinę,
następnie γ-glutamylocysteina łączy się z glicyną za pośrednictwem enzymu syntetazy glutationowej.

Glutation umożliwia usuwanie z ustroju związków azotowych i chlorowcopochodnych toksyn. Na przykład często zażywany lek przeciwbólowy paracetamol jest metabolizowany do hepatotoksycznej N-acetylo-p-benzochinoiminy. Toksyna ta jest przyłączana w wątrobie do glutationu. Nadmierne lub długotrwałe podawanie paracetamolu przy równoczesnej małej podaży metioniny w pokarmie, powoduje zużycie glutationu zawartego w ustroju, co z kolei jest przyczyną uszkodzenia (martwicy) wątroby. Dlatego wraz z paracetamolem konieczne jest podawanie metioniny, która jest wykorzystywana do syntezy glutationu.

Glutation jako antyoksydant neutralizuje wolne rodniki w wątrobie i neutralizuje pestycydy (nawet do 60%).

Zredukowany glutation jest wszechobecnym przeciwutleniaczem zaangażowanym w wiele funkcji komórkowych, takich jak detoksykacja, transport aminokwasów, produkcja koenzymów oraz recykling witamin E i C. Pełniąc swoją rolę najskuteczniejszego środka oczyszczającego nukleofile, glutation blokuje swobodne i radykalne uszkodzenia wszelkiego rodzaju tkanek. Glutation jest substancją wykorzystywaną na poziomie komórkowym - na pierwszym miejscu w obronie organizmu.

Odgrywa on kluczową rolę w funkcjonowaniu oraz rozmnażaniu limfocytów w celu zwalczania organizmów takich jak bakterie, pasożyty oraz wirusy. Na podstawie badań naukowych, przy nieodpowiednim poziomie glutationu komórki "popełniają samobójstwo" poddając się procesowi nazywanemu zaprogramowaną śmiercią komórkową (apoptozą).

Wraz z wiekiem poziom glutationu ulega stopniowemu obniżeniu.

Glutation koncentruje się głównie w wątrobie, gdzie odgrywa funkcje głównego czynnika detoksykacyjnego. Jest on głównym, występującym naturalnie detoksykantem w komórkach. Inne, mniej liczne detoksykanty, takie jak witaminy C i E, w swoim działaniu są zależne od glutationu, ale witaminy te są po ich utlenieniu przywracane przez glutation do dobrej, użytecznej formy (tzw. zredukowanej). Glutation w płynach międzykomórkowych, absorbowany w maleńkiej ilości z pożywienia detoksykuje płyny, zapobiegając w ten sposób penetracji toksyn do komórek.

Ten silny antyutleniacz zawierający siarkę jest kluczowym składnikiem w neutralizacji H2O2 w tłuszczach i w samym cyklu glutationowym.

Organizm nie jest w stanie absorbować glutationu jako takiego. Glutation musi być produkowany przez samą komórkę. Aby podnieść poziom glutationu, należy dostarczyć organizmowi składniki potrzebne do jego syntezy. Witamina C wspomaga utrzymanie wysokiego poziomu glutationu. Witamina C, E oraz β-karoten są także silnymi antyoksydantami i chronią neurony przed toksycznym działaniem wielu czynników.

Glutation jako antyoksydant stabilizuje błony lizosomów i hamuje uwalnianie katabolicznych enzymów lizosomalnych. Jako transporter aminokwasów w cyklu gamma glutamylowym, ułatwia syntezę białka i sprzyja tworzeniu dodatniego bilansu azotowego. Zwiększa uwodnienie komórek oraz zasoby glikogenu mięśniowego. Zwiększa poziom hormonu wzrostu, obniża poziom kortyzolu, przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej, wspomaga odporność, łagodzi objawy zmęczenia, obniża poziom kwasu mlekowego.

Glutation działa jako substancja odtruwająca oraz uczestniczy w przemianie nadtlenku wodoru w wodę w reakcji katalizowanej przez enzym peroksydazę glutationową (zawierający selen jako kofaktor), co zwiększa żywotność erytrocytów. Bierze także udział w przedostawaniu się aminokwasów do błon komórkowych.

Glutation jest najważniejszym nieenzymatycznym czynnikiem antyoksydacyjnym, jakim dysponuje organizm. Ten peptyd występuje w każdej komórce organizmu, szczególnie bogate w jego zasoby są nerki, wątroba i soczewka oka. W sytuacji zagrożenia chorobami zwyrodnieniowymi występuje konieczność dostarczania glutationu z dietą.

Niski poziom glutationu we krwi wskazuje na stan chorobowy i oznacza, że organizm nie radzi sobie z usuwaniem wolnych rodników, uszkadzających komórki w mózgu i innych narządach. Dochodzą do tego problemy z trawieniem pokarmów i spadek odporności organizmu.

Liposomalny Glutation
Liposomalny Glutation

 

Liposomalny Glutation GSH – „być albo nie być” zdrowej komórki
Przedruk www.pozdrowiedoglowy.pl

Czerwiec 22, 2013 by Dr. Thomas Levy

Glutation zamknięty w liposomach (Lypo-GSH) stanowi bardzo skuteczny suplement poprawiający kondycję chorych komórek i wspierający zdrowie całego organizmu.

Liposomalny Glutation

Co to są liposomy i co w nich jest wyjątkowego?

Liposom to maleńki pęcherzyk, którego zewnętrza ściana składa się z tłuszczy a wewnątrz wypełniony jest rozpuszczalnymi w wodzie substancjami odżywczymi. Szczególnie interesujące jest to, że zewnętrzna ścianka liposomów składa się z tych samych tłuszczy, z których zbudowana jest membrana komórek w całym naszym ciele. 
Głównie ten fakt sprawił, że liposomy badano w kontekście sztucznych modeli komórek. Jednakże liposomy są znacznie mniejsze aniżeli którakolwiek komórka, dlatego mają dużą łatwość do przenikania do ich wnętrza.

To co stanowi o wyjątkowości liposomów to fakt, że mogą one dostarczyć składniki odżywcze do wnętrza komórek naszego ciała bez użycia energii, która w chorym organizmie jest na wagę złota. Ponadto liposom ochrania swą zawartość przed działaniem soków trawiennych oraz przed utlenianiem zanim ostatecznie dotrze on do komórki. 
Jeśli składnik odżywczy może być dostarczony do komórki unikając degradacji w czasie swojej podroży oraz bez użycia podczas tego procesu energii to efekt końcowy działania tego składnika może być udoskonalony do tego stopnia, że trudno będzie go zestawić nawet z metodą dozowania dożylnego.

Co to jest glutation i co w nim takiego wyjątkowego?

Glutation to najważniejszy przeciwutleniacz w komórkach naszego organizmu. Tak jak witamina C jest najważniejszym antyoksydantem w całym naszym ciele. Stężenie glutationu jest znacznie większe wewnątrz komórki niż poza nią i stanowi główną ochronę jej naturalnych funkcji. 
Kiedy poziom glutationu w komórce spada następuje wzrost stresu oksydacyjnego, rozwój choroby komórki, następnie tkanki, aż do momentu kiedy pojawia się kliniczny symptom rozpoznania choroby.

Dosłownie, jeśli komórka jest chora i ma zwiększony poziom stresu oksydacyjnego poziom glutationu w komórce zawsze jest obniżony. Nawet jeśli przyczyna choroby komórki nie bezpośredniego związku, to zwiększenie poziomu glutationu wewnątrz zaatakowanej komórki prawie zawsze da korzyść, a często prowadzi do dramatycznej poprawy.

Lista chorób, skutecznie leczonych glutationem jest długa.

Jako, że glutation jest niezbędny do utrzymaniu dobrego zdrowia dosłownie wszystkich komórek w organizmie, istnieje wiele chorób skutecznie leczonych za pomocą zwiększenia jego poziomu w komórkach. Choroby te obejmują, ale nie są ograniczone do:
choroby Alzheimera,
Parkinsona,
miażdżycy tętnic,
nadciśnienia,
astmy,
przewlekłych chorób płuc,
jaskry,
zapalenia wątroby
i zapalenia stawów.

(dopisek tłumacza)
Jest bardzo skuteczny także w leczeniu autyzmu, niepłodności,  nadwagi czy zatrucia organizmu metalami ciężkimi.
Dzięki silnemu działaniu antyoksydacyjnemu skutecznie likwiduje wolne rodniki przyczyniając się do opóźniania efektów starzenia się organizmu.

Efekty suplementacji GSH mogą powalić z nóg.
Nawet jeśli glutation podawany jest dożylnie najpierw rozbijany/redukowany jest do trzech składowych aminokwasów. Te, z kolei pobierane są przez komórki poprzez mechanizmy wymagające użycia energii. Po przedostaniu się do komórki ponownie, jeszcze dwukrotnie korzystają z nośników energii (ATP) zanim molekuły glutationu zaczną swe magiczne oddziaływanie.

Lypo-GSH dostarcza glutation bezpośrednio do komórki bez użycia jakiejkolwiek energii. Niewiarygodne jest, że proces ten następuje za pomocą doustnej, a nie dożylnej suplementacji. 
Jeśli uda Ci się znaleźć produkt dobrej jakości, będziesz mógł zaobserwować pozytywne rezultaty jakich dotąd nie widziałeś.

Wysokiej jakości produkty liposomalne takie jak glutation i witamina C nie należą do najtańszych w porównaniu z innymi suplementami. Ogólnie rzecz biorą tanie produkty, których etykiety twierdzą, że są produktami liposomalnymi nie polegają na prawdzie. Znajdź firmę, która dostarczy Ci naukowych dowodów na zawartość liposomów w ich preparatach. Jeśli budżet Ci na to pozwoli, warto spróbować.
źródło: http://www.peakenergy.com/articles/nh20130622/Liposome-Encapsulated-Glutathione/

Liposomalny Glutation
Liposomalny Glutatuion

Model Glutationu

Wiki podaje:
Glutation występuje w formie różnych izomerów. Żywność bogata w glutation to: awokado, szparagi, brokuły, brukselka, czosnek, cebula, kapusta.
Ale pamiętaj!
Po pierwsze jest go niewiele.
Po drugie aby dostał się do komórki musi przejść długą drogę.
W żołądku zostanie strawiony - rozłożony na czynniki pierwsze
czyli jedząc nawet po 10 awokado dziennie nie dostarczasz Glutationu, tylko materiał z którego organizm w efekcie wielu skomplikowanych operacji wyprodukuje troszkę działającego glutationu.

Stosując Liposomalny Glutation GSH dostarczasz bezpośrednio do komórki efektywnie działający Glutation, czyli samo Zdrowie.